Start ] Omhoog ]

Opinie

Inhoud: alfabetisch op schrijver

Abrahams, Frits, Ontpedofilisering

NRC, 14 jan 1999

Nog pijnlijker: wat te doen met alle hopmannen, elftalleiders, leerkrachten, pedagogen, ja zelfs kinderrechters en kinderartsen - kortom al die mensen die zich om een of andere duistere reden tot 'het kind' voelen aangetrokken? Een beroepsverbod, uiteraard, maar dit keer niet alleen voor het individu, maar voor het hele beroep.
Zal het voldoende zijn? Ik betwijfel het. Misschien moet Nederland wel helemaal ontmand worden.
 

Beek, Erik van, Achilleshiel van Nederland: de pedofiel uitgedaagd; Beschouwing Tijdschrift voor Seksuologie, 36-3, september 2012
Het huidige grimmige klimaat jegens pedofielen en pedoseksuelen lijkt tot een steeds grotere polarisatie te leiden tussen diverse groepen in de samenleving. [...]
Er lijkt zich echter binnen de pedofiele subcultuur een verschuiving voor te doen, die aanzet kan geven tot herbezinning van overheden, pedofielen en de publieke opinie op hun eigen standpunten. Deze worden in dit artikel besproken. 
Tevens wordt stilgestaan bij de vraag of pedofilie een geaardheid of een ziekte moet worden genoemd. 
Beek, Erik van, Wie het heden niet kent, is gedoemd om te verdwalen - Reactie op: 
Jelto Drenth, Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen - Een reactie op Bernard ten Hag en Erik van Beek; in: Tijdschrift voor Seksuologie, 36, 4; december 2012. 
Tijdschrift voor Seksuologie, 36, 4; december 2012
Als ik niet beter wist zou ik denken dat hij het spoor bijster is. Ik ga dit toelichten. Ik noem de door Drenth aangehaalde getuigenissen van zogenaamde schadeloze pedofielenliefde (Van Lieshout e.d.) geen voorbeelden van nuance, maar van dwaling. I k heb niet de moeite genomen ze te noemen omdat ze een dood spoor zijn, passť, achterhaald. [...]
De kritiek van Drenth op het gebruik van dichotomieŽn verbaast me [...].
Wanneer je over dit soort controversiŽle onderwerpen spreekt, moet je altijd in de gaten houden dat je niet uit contact raakt met de tijdgeest.  
 

Beyaert, Frank,  Gevolgen van echtscheidingen beangstigen me

AD, 4 sep 1999

"Kinderen kunnen heel erotisch zijn. Ze hebben op elke volwassene een bepaalde aantrekkingskracht. Ook op mij, ja."
 

Bie, Ingid de: 'Kind in Nood', het gevecht op leven en dood van Catherine Marneffe

HUMO nr 2951/14, 254 maart 1997

"Dat is juist de grote leugen van die nee-boekjes, want kinderen mogen niet nee zeggen. Ze mogen niet nee zeggen als hun ouders overdrijven, klappen uitdelen of autoritair zijn. Ze mogen niet nee zeggen tegen een onderwijzeres die lastig is, veel roept en hen aan de oren trekt.
Kinderen moeten volwassenen altijd gehoorzamen, behalve bij misbruik, dan moeten ze nee zeggen. Dat schept natuurlijk enorm veel verwarring."
 

Bos, Kim interviewt Jules Mulder: 
Jaren tussen mannen met verboden gevoelens. ĄJe zal het maar hebben. Gevoelens die je nůůit mag uitleven.Ē
NRC 13 oktober 2015
Mulder geldt als genuanceerde stem in een debat waarin kortzichtigheid en emoties vaak domineren. Hij ging in tv-programmaís als Rondom 10 in gesprek met boze burgers. Keer op keer legde hij uit waarom het echt geen zin heeft om alle pedoís op een eiland te zetten. Daar roei je het probleem niet mee uit, vindt Mulder. [...] 
De meeste doen niets, maar worstelen met hun verboden gevoel. [...]
Ik probeer te verkondigen dat het niet verkeerd is om die pedofiele gevoelens te hebben. 
 

Drenth, Jelto: Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen - Een reactie op Bernard ten Hag en Erik van Beek

Tijdschrift voor Seksuologie, 36, 4; december 2012. 
Erik van Beek start zijn Beschouwing over pedofilie met een alinea waarin hij onbekommerd een normatief idioom hanteert. [...] 
"De publieke opinie is daarbij stellig en generaliserend, de professional zoekend en genuanceerd." Deze zin uit het artikel ga ik toetsen. [...] Kortom: ik kan bij sommige niet-professionals meer nuance vinden dan bij Van Beek. 
Een overgeslagen denkstap in de redenering [...] 
Ik ben, neem ik aan, al wel duidelijk genoeg geweest in mijn afwijzing van Van Beek's geloof in de bruikbaarheid van het onderscheid pedofiel vs. pedoseksueel. DichotomieŽn hebben in ons vakgebied vaker voor verwarrende simplificaties gezorgd. [...]
 

Dulmers, Robert, Pedofobia 

De Groene Amsterdammer van 18-8-99

De samenleving stelt zich steeds harder op tegenover pedofielen. Buurtbewoners eisen dat namen van kinderschenners in de buurt bekend worden gemaakt. De pedofielen zelf voelen zich opgejaagd en vogelvrij. 'Acceptatie is niet meer haalbaar. Het gaat nu om louter overleven. 
 

Etty, Elsbeth, Huiver en horror

NRC, 21 aug 1999

"Het is een woord dat ik nog niet kende: pedojacht. De omschrijving moet dan ongeveer 'jacht op pedofielen' luiden of, beter misschien, hetze tegen al dan niet vermeende pedofielen. 
 

Fortuyn, Pim, Column 

Elsevier, 30 november  1999

[...] Wij hadden een groot huis met een zolder en gingen daar met vriendjes en vriendinnetjes op spelen, en als vanzelf ontaardde dat in doktertje spelen. Als het te stil werd, kwam mijn moeder snel met een dienblad vol glazen ranja binnenlopen. Zij deed dan of ze niets zag. Ons spel ging daarvan op een natuurlijke wijze over op iets anders.
Sedert de kolonisatie van de wereld van het kind door volwassenen zijn dergelijke eenvoudige oplossingen nog zelden voorhanden. Het valt onmiddellijk onder het hoofdstuk ongeoorloofde en ongewenste intimiteiten, en voordat de kinderen het doorhebben, is er een stoet van gogen die zich over hen ontfermt. Daardoor wordt iets wat geen probleem was - het ontdekken van de wereld van de andere sekse - ineens een levensgroot probleem. En als die kinderen ergens van getraumatiseerd zouden kunnen raken, is het wel van deze bespottelijke aandacht en zorg om niets. 
 

Gieles, Frans, Inleiding over het begrip "pedofilie"

Lezing, Universiteit Utrecht, januari 1997

Oorspronkelijk betekent dit gewoon 'houden van kinderen' en sommigen gebruiken het woord nog in die betekenis. Maar in de loop der jaren is in het sociale proces van benoemen de betekenis danig verschoven. 
 

Gieles, Frans; Over kinderpornografie   JON
november 2014
De discussie ÖGaat over twee standpunten: (a) Kijken naar deze afbeeldingen leidt tot daden van misbruik; (b) Kijken naar deze afbeeldingen verlicht de spanning en voorkomt daden van misbruik.
Het laatste standpunt begint het pleit te winnen
... Recent in Nederland ... De betrokkenen .... Ethiek ... De wet ... De rechtspraktijk ... Het INDIGO-beleid ... De media ... Wat is normaal? ... Wat is goed? ...
Gieles, Frans, Is pedofilie een seksuele oriŽntatie? 
Een commentaar op Seto's artikel: "Is Pedophilia a Sexual Orientation?" 
JON 
29 juni 2015
Meestal worden mensen met pedofiele gevoelens gezien als afwijkend, lijdend aan cognitieve stoornissen - 'denkfouten' - en aan een psychische ziekte. Ze zijn ziek en hebben dus behandeling nodig. Als hun gevoelens nu eens gezien worden als een bepaalde seksuele oriŽntatie, dan kunnen ze gezien worden als medemensen, weliswaar verschillend, maar met wie je kunt praten, met wie je een dialoog kan aangaan waarin zij hun eigen verhaal kunnen vertellen, waar dan respectvol naar geluisterd kan worden.
 
Samenvatting, citaten en Conclusies van - en reacties op:
Hag, Bernard tenParafiele en niet-parafiele seksualiteit bij cliŽnten met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Overwegingen en therapeutische mogelijkheden.
Beschouwing 
Tijdschrift voor Seksuologie, 36, 3; september 201
Dit artikel onderzoekt het seksuele aspect van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Betoogd wordt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag lang niet altijd door een bijzondere seksuele voorkeur bepaald wordt en dat gewaakt moet worden voor het pathologiseren of medicaliseren van crimineel gedrag en het criminaliseren van normaal seksueel gedrag.
 
Hag, Bernard ten, (On)gewoon en (on)gevaarlijk - Antwoord aan Jelto Drenth [*]

[*] Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen;- Een reactie op Bernard ten Hag en Erik van Beek; Jelto Drenth

Tijdschrift voor Seksuologie, 36,4; december 2012

Ik heb me willen beperken tot het zo nauwkeurig mogelijk uitzoeken wanneer er bij seksueel grensoverschrijdend gedrag sprake zou kunnen zijn van een seksuele stoornis (parafilie). Dit, omdat naar mijn mening cliŽnten te gemakkelijk en te vaak een dergelijk etiket opgeplakt krijgen, met name pedofilie. Mijn indruk is dat pedofilie in Nederland over-gediagnosticeerd wordt. 
Een tweede punt is dat eenzelfde gedrag op verschillende manieren ge- diagnosticeerd of geclassificeerd wordt. [...]
Mijn betoog bepleit uiterst voorzichtig te zijn met DSM-classificaties, niet alleen uit oogpunt van goede diagnostiek, maar ook om de verstrekkende gevolgen ervan, zoals langere detentiestraffen, hogere risicoprofielen en meer controle, waaronder libidoremmende medicatie om op proefverlof te kunnen. [...]
Drenth gaat uitvoerig in op de commissie Melai. De tijd is echter niet stil blijven staan.
 

Holman, Marscha: "Pedofiel is geen monster"

Metro 27 juli 2000, p 22

Dat de publicaties van deze Britse krant ondoordacht zijn en volledig tegen alle mensenrechten indruisen, kan de meesten niets schelen. Mij wel, maar misschien komt dat omdat ik nog geen kinderen heb en pedofielen nog geen 'monsters' vind. 
 

Hulsman, Bernard, Michael Jackson is normaal 

NRC zaterdag 22 februari 2003

De omstreden popster is in wezen een heel gewoon man. Althans, niet gekker dan de meesten van ons, stelt Bernard Hulsman. 
 

Jong, M.C. J. de, Hoe men een minderheidsgroep kan verketteren

 

De manier waarop men een individu het zwijgen op kan leggen kan vele vormen aannemen, maar het belangrijkste mechanisme, dat andere mechanismen nodig heeft om te functioneren, is het proces van de criminalisatie. Het belangrijkste aspect bij het doen zwijgen van een individu is het tot het wezen van dat individu maken dat het voor hem het beste is om zijn mond te houden over zijn opinie (politiek of religieus), of zijn seksuele geaardheid. De basismethode om het individu te doen zwijgen, is hem bang te maken uit te komen voor zijn mening of gevoelens.†
Om dit te bewerkstelligen is het nodig het aspect van zijn persoonlijkheid dat onderdrukt dient te worden te criminaliseren. 
 

Kampen, Dick van, Zwijgen over seks is desastreus 

Trouw, 23 augustus 2001

Waar wordt gezwegen over seksualiteit, ligt verdringing op de loer. Anders dan door columnist Van Doorn gesuggereerd, is zwijgen meestal gevaarlijker dan spreken. Niet spreken over het intieme is hooguit een machtsstrategie van mannen. 
 

Knap, Robin, De tegenstander ontmaskerd; Op zoek naar de wortel van de anti-pedo hetze;

OK Magazine 77, mei 2001

Met stijgende verbazing probeer ik de toenemende heksenjacht te volgen. De moord op de 22-jarige Dennis Brocken was voor mij schokkend. Deze leeftijdgenoot, ik ben zelf ook 22, had een jongen gestreeld op zijn bovenkleding! De vader van de jongen vond dit blijkbaar onacceptabel en vermoordde de pedofiele jongeman met een slagersmes. Vervolgens werd de verdachte van deze moord (of doodslag) in diverse media gaandeweg als held betiteld. Dit riep bij mij gevoelens op van verbijstering. Dan is er een gezin uit Den Bosch dat niet meer welkom is in hun woonwijk. Reden: de zoon van zestien, die vier jaar geleden het een en ander 'gedaan' heeft met kinderen uit zijn buurt. Toen hij twaalf was, dus! Deze voorvallen laten mij niet los. Hoe komt het toch dat 'pedofiele' mensen zo gehaat worden? Ik heb geprobeerd hier een antwoord op te vinden. 
 

Knap, Robin, Schaduw in groepen 

 

Door te wijzen naar de pedofielen, hoeven wij niet naar onszelf te kijken. Naar onze samenleving, de economie, de cultuur en onze gezinnen. Onze manier van opvoeden en onderwijzen. [...]
Willen wij echt naar oplossingen zoeken, dan moeten we niet langer proberen een zondebok te pakken te nemen. Dat kan alleen leiden tot excessen zoals hierboven beschreven! Wij moeten eerlijk naar onszelf durven kijken. Kritische zelfonderzoek, dat lijkt mij een goed begin. 
 

Komrij, Gerrit, Nederlanders hebben geen humor

Wegener Dagbl, 27 aug 1999

"Je moet oppassen dat er geen heksenjacht gaat ontstaan. Pedofilie betekent toch niet automatisch dat je elkaar vermoordt?" 
 

Kort, Huib, mmv G. G.:  Demonen; De veiligheidsutopie

Koinos # 27

De samenleving wordt geconfronteerd met grote problemen: nodeloos geweld, criminele asielzoekers en kinderen verkrachtende zedenmisdadigers. Het lijken problemen op zich, die elk een eigen aanpak behoeven. De vraag is echter of het wel op zichzelf staande problemen zijn, sterker nog: of het Łberhaupt wel problemen zijn. Het eigenlijke probleem ligt breder, is algemener en is diep geworteld in de samenleving als geheel. Het aanwijzen van zondebokken, als excuus voor een falende samenleving, is dan een bekende en kennelijk nog steeds succesvolle manier om het recht van de sterkste te laten gelden.  

 

Krikke, Josephine, Moderne Taboes - "De buitenwereld denkt: alle pedo's willen kinderen misbruiken"

De HUMANIST september/oktober 2002

In deze serie over moderne taboes dit keer Marthijn Uittenbogaard (30) aan het woord. Hij is pedofiel.
"Op de lagere school, toen ik twaalf was, wist ik het al: als ik groot was, zou ik nog steeds op jongens van twaalf vallen. Zo mooi vond ik hen. Pas toen ik ouder werd begreep ik dat ik pedofiel was. Toen kwamen ook de problemen. [...]
De meeste pedofielen hebben geen seks met kinderen. Alleen de pedo's die dat wel doen halen de krant. 
 

Long, Robert, "Pedoīs"

Longīs Column 17 (juli 2001)

Nederland is een progressieve natie. Een ruimdenkend volk. GeŽmancipeerd en tolerant tot en met. Vooral op het gebied van sexualiteit en moraal. Prostitutie staat onder toezicht van het rijk. Als een ambtenaar weigert om twee vrouwen of twee mannen in de echt te verbinden, loopt hij kans om ontslagen te worden. Als er ergens een religieuze Ali Baba beweert dat pedofielen allemaal kinderverkrachters zijn, dan staat het hele land op zijn kop.
Of nee, wacht even, daar vergis ik me. Dat ging niet over pedofielen maar over homofielen. 
 

M., Sander, Maatschappij draaft door in hetze tegen pedofielen

De Volkskrant, 12 dec 1998

"Mijn gevoelsleven wordt overheerst door verliefde gevoelens jegens kinderen. Dankzij praten in een werkgroep pedofilie met mensen die dezelfde gevoelens ervaren, heb ik een plek in de vijandige maatschappij weten te vinden." 
 

Mulder, Jan,  Seksualio

De Volkskrant 6 januari 2000, voorpagina

Tot u spreekt een goede echtgeno en honderdpro hetero. Nooit neiging gehad tot homo. Ook niet pedo. In mijn toko geen lego. 't Gaat wel lekker zo. 
 

Mulder, Jules: De pedofiele relatie  JustitiŽle verkenningen, jrg. 41, nr. 4, 2015
Bij pedofielen is er naast de seksuele verlangens doorgaans ook een wens tot een emotionele relatie met een kind: de pedofiel geeft om het kind en wil graag kind zijn met de kinderen. [...]  Een pedofiele relatie hoeft dus ook geen feitelijke seks te bevatten, hoewel de volwassene het verlangen daartoe wel zal voelen.  [...]
De meeste pedofielen leven vele jaren met deze gevoelens zonder ernaar te handelen. [...] 
Voor kinderen kan een speciale relatie met een volwassene volledig onschadelijk of zelfs heilzaam zijn. Pas als er sprake is van geheimen, van het buiten sluiten van anderen, is het schadelijk [...]. 
De pedoseksuele relatie is in verschillende opzichten problematisch. [...] Het geheime van het contact maakt dat de jongere zijn ervaringen niet met vrienden en ouders kan delen. [...]
Pedofiele relaties zonder seks bestaan en kunnen erg waardevol zijn voor een kind. Het hebben van een oudere vriend, om mee te praten, te vissen en naar muziek te luisteren, kan het kind door moeilijke tijden heen helpen en hem ervaringen meegeven waar hij in zijn ontwikkeling veel aan heeft. 
De pedofiele relatie kan dus best gewenst zijn, de pedoseksuele niet. 
 
Mulder, Jules: 
Bos, Kim interviewt Jules Mulder: 
Jaren tussen mannen met verboden gevoelens. ĄJe zal het maar hebben. Gevoelens die je nůůit mag uitleven.Ē
NRC 13 oktober 2015
Mulder geldt als genuanceerde stem in een debat waarin kortzichtigheid en emoties vaak domineren. Hij ging in tv-programmaís als Rondom 10 in gesprek met boze burgers. Keer op keer legde hij uit waarom het echt geen zin heeft om alle pedoís op een eiland te zetten. Daar roei je het probleem niet mee uit, vindt Mulder. [...] 
De meeste doen niets, maar worstelen met hun verboden gevoel. [...]
Ik probeer te verkondigen dat het niet verkeerd is om die pedofiele gevoelens te hebben. 
 

Randall, John L. Met kromme taal kun je niet recht denken,

Hoofdstuk 1 uit Childhood and Sexuality - A Radical Christian Approach, 1991. Vertaling: Ben FŁss, 1995

Op het gebied van menselijke seksualiteit onthullen de woorden die we gebruiken maar al te duidelijk de vast in het zadel zittende houdingen van onze cultuur .We leven in een samenleving die sterk afwijzend staat tegenover seks. Deze opmerking mag sommige lezers verrassend in de oren klinken, zeker nu de jaren '60 en '70 de naam hebben gekregen ons in een meer verlicht tijdsgewricht te hebben binnengeleid. Toch zijn, ondanks de alleszins reŽle veranderingen die zich in die periode hebben voorgedaan, onze onderliggende houdingen in de grond nog steeds afwijzend. 
 

Ree, Frank van, Per definitie misbruik?  

Koinos Magazine # 25 (2000/1)

Het taboe als excuus 
 

Ree, Frank van,  De pedofiel als zondebok

HN, 55-8, 27 februari 1999 

In korte tijd werd een groep mensen die jarenlang was doodgezwegen, razendsnel gestigmatiseerd en opnieuw in de hoek gezet. Frank van Ree [...] over de vraag hoe de samenleving met pedofielen zou kunnen omgaan. [...]
De belangrijkste steun die aan een pedofiel kan worden geboden, is medemenselijkheid. En dat is niet hetzelfde als het goedkeuren van grensoverschrijdend gedrag. Frank van Ree pleit voor een zorgvuldige en genuanceerde omgang met de begrippen pedofilie en pedoseksualiteit. Om een heksenjacht te voorkomen.
 

[Ree, Frank van], Veel schade is aangeprate schade, door Harm Visser

Intermediair, 21 jan 1999

Psychiater Frank van Ree over de moderne jacht op pedoseksuelen. 
 

Ree, Frank van, Stop de heksenjacht op pedofielen ; Pedofilie Trouw 5 augustus 2000
Er is veel te weinig bekend over pedofilie, bij de media, maar ook In de psychiatrie. Als pedofielen steeds genoemd worden in verband met criminaliteit, kunnen we nooit normaal omgaan met deze seksuele oriŽntatie. Onderzoek, als van Bernard en Brongersma, is broodnodig. 
 

Rijnaarts, Josť, 'Mam, er zit een botje in mijn piemel'; Kinderen wegwijs maken in seksualiteit is balanceren tussen de mooie en de nare kanten 

OPZIJ juli-augustus 2001

Onwetend houden leek vroeger de manier om de kinderlijke onschuld te beschermen. De balans sloeg door naar de andere kant in de jaren zeventig, toen seksualiteit altijd goed en mooi zou zijn voor iedereen. Inmiddels kennen we de cijfers over seksueel misbruik waarvan meisjes en jongens het slachtoffer worden. 
Hoe maak je je kinderen weerbaar daartegen en bewaar je tegelijk hun onbevangenheid, zo belangrijk voor hun ontwikkeling tot gezond seksueel wezen? Een eigentijds dilemma. 
 

Ritsema, Beatrijs, De opgewonden angst voor kinderseks. Judith Levine: Harmful To Minors. The Perils Of Protecting Children From Sex. University of Minnesota Press

NRC. 23 augustus 2002

Het naveltruitje kruipt steeds verder omhoog, en tegelijk wordt het taboe op seks met minderjarigen steeds sterker. In Amerika is al vrijwel alle omgang tussen volwassene en kind verdacht. 
 

Rivas, T., Cirkelredeneringen en kategoriefouten in de afwijzing van vrijwillige intieme relaties tussen volwassenen en kinderen 

 JON

 

Helaas lijken een heleboel mensen ervan overtuigd dat als je onderkent dat er seksueel misbruik van kinderen bestaat, je DUS automatisch ook zou moeten onderkennen dat er helemaal geen positieve close platonische vriendschappen of erotische relaties tussen volwassenen en kinderen buiten de eigen familie (kunnen) bestaan. Dat is natuurlijk net zo logisch als dat het bestaan van verkrachting van vrouwen door mannen zou bewijzen dat er geen liefdevolle, vrijwillige relaties tussen vrouwen en mannen bestaan. Gelukkig zien veel mensen wel in dat deze manier van denken niet deugt als je hen daarop wijst. Dat neemt niet weg dat er nog een aantal andere denkfouten meespeelt wanneer het gaat om het onderwerp close vriendschappen en erotische relaties tussen minderjarigen en meerderjarigen. Daar besteed ik aandacht aan in dit artikel.
 

Rivas, T., 
Mogelijke bronnen van afwijzing van vrijwillige en onschadelijke intieme vriendschappen tussen kinderen en volwassenen buiten het eigen gezin
Kritisch
NVSH-Nieuwsbrief LwgJORis
JON
Vrijwillige intieme relaties tussen volwassenen en kinderen die geen (pleeg)familie van hen zijn stuiten nog steeds op een muur van onbegrip, walging en zelfs haat. Dit alles is te terug te voeren tot bewuste en onbewuste opvattingen rond zulke relaties. Maar waar berusten die negatieve opvattingen nu precies op? In dit stukje wil ik enkele bronnen noemen waar de ideeŽn in kwestie uit voort kunnen komen. 
 
Rivas, T., Vriendschappen tussen kinderen en volwassenen (een stukje voor kinderen) JON
Maar de laatste tijd lijkt het alsof alle volwassenen die om kinderen of jongeren geven "verdacht" geworden zijn. Een volwassene vindt kinderen dan dus leuk en wordt daarom al snel voor een soort Dutroux aangezien. Er zijn al heel wat misverstanden geweest op dit gebied. En veel volwassenen die juist van kinderen houden zijn zo hun goede naam kwijtgeraakt. Je hoeft maar een keertje buiten met een stel jongens te voetballen of met een stel meisjes te praten. En je wordt als volwassene al heel snel aangezien voor "kinderlokker". Kinderen en hun ouders denken dan dat je slechte bedoelingen hebt. En uit bent op het afdwingen van seks met die kinderen. 
 

Siepman, Walter, 
Terugkeer van De Afgrond; Kracht vinden in een enge wereld  

Religie & Mystiek, Januari 2005

Het is een gegeven dat elke vrede altijd op de proef gesteld zal worden door vernietigende krachten om de schijnbare perfectie te verstoren. Het is alsof je publiekelijk 10.000 dingen vertelt waar je tevreden (genoeg) mee bent en daar dan ťťn dingetje tegenover zet waar je (nog) niet mee om kan gaan. Iets waarmee je graag voorlopig met rust gelaten wilt worden. Op dat moment zullen er gelijk krachten opstaan om je juist met dat ene dingetje te bestoken. Dat gegeven is menselijk en universeel te  bekijken. 
 

Tienen, Jeannine van, De sexcultuur

Kijk, December 2001

"Hoewel, er is trouwens een verschilletje waar zelfs deze apen net niet intelligent genoeg voor zijn. Het leuke van sex bij mensen, en dan echt alleen bij mensen, is de zelfbevestiging. Sexualiteit is ook het ultieme lid zijn van je club. Wat jij voelt, voelen we allemaal. Sex maakt het mogelijk boven jezelf uit te stijgen, je deelt samen een positief gevoel en dat geeft je veel energie, zelfwaardering en zelfvertrouwen." 
 

[Visser, Hans:] Kinderen beschermen is pedofielen begrijpen

Metro, 23 september 1999

Dominee Hans Visser: "Hetze werkt averechts" 
 

Visser, Ds Hans, Pedofilie geen kennis waard? VerantwoordeIijkheid Trouw 26 Juni 2000
De samenleving wordt steeds onverdraagzamer tegenover pedofielen. Wetenschappelijk onderzoek wordt onmogelijk, terwijl juist dat helpt met pedofilie om te gaan.
Het artikel over kinderseks als wetenschap (de Verdieping, 12 juli) zou de indruk kunnen wekken dat sommige mensen onder wie Frits Bernard en Edward Brongersma, als wetenschappers in de verdachtenbank belanden. Beide onderzoekers hebbende afgelopen decennia getracht om zo genuanceerd mogelijk pedofilie te benaderen. 
 

Start ] Omhoog ]