Start ] Omhoog ]

'Beeldige beelden', ja

Reactie van Tim

Frank,

Ik herken enkele elementen van je verhaal al is mijn geschiedenis niet begonnen met een beeld, ook niet met een film- of televisiebeeld, maar met een echt jongetje. Ik werd hevig verliefd op een klasgenootje toen ik 12 was, maar heb hem dat nooit durven zeggen. Een tijd lang kon ik dat gevoel zelfs niet benoemen. Verliefd werd je immers toch alleen op meisjes? En dat werd ik trouwens ook, dus hoe zat dat nou allemaal? 

Enfin, gaandeweg werd het me duidelijker. De meisjes op wie ik verliefd werd werden ouder, de jongens niet en tot op de dag van vandaag is het zo dat ik veel sneller verliefd wordt op kleine jongens dan op vrouwen. 

Nu ik erover nadenk waren er wel "beeldige beelden" in mijn jeugd, maar die vond ik vooral in stripboeken, zoals Alex en Corenthin waarin enkel in lendendoekjes gehulde jongetjes een belangrijke rol speelden. Het ontwaken van mijn seksualiteit verliep dus langs andere wegen dan dat bij jou het geval was. 

Wat voor mij wel een heel herkenbaar element in je verhaal was, was de rol van het geloof. Ik heb een "na-conciliaire" katholieke opvoeding gekregen. Dat zegt velen van onze lezers waarschijnlijk niets; het hield er binnen de katholieke kerk erg veel ruimte was voor experimenten en aandacht voor de uniciteit van ieders persoon. Relaties tussen seksualiteit en geloof werden niet meer zo nadrukkelijk gelegd als in jouw jeugd. 

Zusters, broeders en paters waren in het onderwijs al een zeldzame verschijning geworden al heb ik nog wel les gehad van religieuzen. Ik bewaar daar overigens goede herinneringen aan. Wat ik wel meekreeg aan morele bagage was dat het je uiteindelijk meer geluk opleverde als je andere mensen niet gebruikte als middel voor jouw eigen doelen. Die overtuiging heeft me er altijd van weerhouden om de jongens waar ik verliefd op was te confronteren met mijn erotische gevoelens voor hen. Verder dan stoeien, strelen en een beetje knuffelen kwam het nooit en achteraf gezien ben ik daar ook wel blij om. 

Ik kan nu nog altijd actief zijn in het jeugdwerk. Ik begon met welpen. Momenteel draai ik een Explorergroep. De jongens die deel uitmaken van die groep zijn te oud om me seksueel te prikkelen. Toch beleef ik veel voldoening aan de omgang met deze puberjongens en -meisjes, maar die voldoening is van een wat andere aard dan tien, vijftien jaar geleden toen ik vooral stiekem genoot van prachtige jongenslijfjes.

Misschien heeft Plato toch wel gelijk gehad toen hij Socrates liet vertellen over de toenemende vergeestelijking van de pedagogische eros.

Tim

Start ] Omhoog ]