Start ] Omhoog  ]

Onderzoek: een op de tien mannen worstelt met pedofiele gevoelens

Carla van der Wal en Tonny van der Mee, AD 03-08-2019  

Een op de tien Nederlandse mannen worstelt met pedofiele gevoelens. Ze voelen zich tot op bepaalde hoogte aangetrokken tot minderjarigen en sommigen hebben met hen ook seks gehad. Daarnaast kampen ze met psychische problemen. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de Tilburg University.

De universiteit onderzocht de seksuele oriŽntatie van ruim 500 mannen en vrouwen. Daarin is onder meer gevraagd in hoeverre ze zichzelf op een schaal van 1 tot 100 identificeren als pedofiel. Ongeveer 70 ondervraagden hebben (zeer lichte) pedofiele gevoelens, blijkt uit de voorlopige resultaten.

Weliswaar geven de meeste van hen zich een zeer lage score (1 procent). Wat die gradaties betekenen, moet nader onderzoek uitwijzen.

"Maar iemand die 1, 2 of 4 procent aangeeft, geeft in ieder geval geen 0 procent aan", zegt Stefan Bogaerts, hoogleraar forensische psychologie aan de Tilburg University. "Iemand met 0 procent heeft deze pedofiele gevoelens gewoon nŪet."

Seksuele handelingen

Van de 143 ondervraagde mannen heeft een op de tien sterkere pedofiele gevoelens. Meer dan de helft van hen voelt zich aangetrokken tot jongeren van 13 tot 16 jaar. Bogaerts:

"Een handvol heeft ook seksuele handelingen gepleegd met minderjarigen", zegt Bogaerts. "De meeste pedofielen voelen zich wel seksueel aangetrokken tot kinderen, maar gaan niet over tot handelingen."

Pedofielen kampen vaker dan heteroseksuelen met psychische problemen als angst en stress.

"Ze ervaren de wereld om hen heen als stigmatiserend", zegt Bogaerts. "Ze voelen minder steun, hebben weinig vertrouwen in anderen en hebben meer problemen met intimiteit."

De meeste pedofielen durven niet voor hun geaardheid uit te komen. Dat het Kinderbevrijdingsfront vandaag tijdens Pride Amsterdam een flyeractie wil houden voor de rechten van pedofielen is uitzonderlijk. Bogaerts:

"Dat gedrag is niet representatief. De meeste pedofielen willen niet naar buiten treden, maar blijven onder de radar. De schaamte is groot."

[...]
Ben Kirssen (pseudoniem) van pedofilie.nl:

"Onder professionals is sprake van een grote omslag in het omgaan met pedofilie. Dat niet elke pedofiel wat doet met zijn geaardheid, is door de wetenschap omarmd. [...]"

Lotgenoten

De geestelijke gezondheidszorg heeft sinds dit jaar een zorgstandaard voor seksuele stoornissen [*]. Die is bedoeld om de behandeling van onder anderen pedofielen te verbeteren. De behoefte aan hulp is groot, zegt Bogaerts:

"Er zijn enkele lotgenotengroepen. Die zijn belangrijk. Voorwaarde is dat professionele hulpverlening daarbij betrokken wordt."