Start ] Omhoog ]


Boekbesprekingen  
Over 
Ali, Nojoud &  Minoui, Delphine: 
Ik was negen toen ik moest trouwen
- 2009
Door T. Rivas
JON
Nojoud Ali is een intelligent Jemenitisch meisje uit een armoedig gezin dat op haar negende moet trouwen met een volwassen man. Haar vader heeft daarbij met de bruidegom afgesproken dat hij pas tot gemeenschap over zal gaan als het meisje geslachtsrijp is geworden. Helaas houdt de man zich hier niet aan.  
 
Over 
Annemans, Gerolf:
Dutroux: te veel om te geloven - 2004
Rivas, T.
JON
Wat zijn neiging om te snel nogal extreme conclusies te trekken betreft, lijkt er een parallel te zijn met recente ontwikkelingen in de beeldvorming rond pedofilie in Nederland. [...]
Het is voor velen blijkbaar moeilijk om genuanceerd na te denken over een onderwerp als pedofilie. Het verschijnsel 'aantrekking tot minderjarigen' staat kennelijk zo ver af van de eigen beleving dat men automatisch geneigd is om het uitsluitend als gevaarlijke perversie op te vatten. Dit wordt nog erger als er schokkende gevallen van misbruik aan het licht komen. 
Mensen met pedofiele gevoelens worden daardoor steeds meer beschouwd als een soort seksuele psychopaten en hun verenigingen als verkapte criminele organisaties. Hoe meer misbruikschandalen, des te erger deze karikatuur wordt. 
Dat de werkelijkheid veel complexer is, gaat er bij veel mensen nog steeds niet in. 
 
Over:
Aubrey, Isabelle, Ik was nog maar een kind - 2009
Door T. Rivas
JON
Ik was nog maar een kind van de Franse auteur Isabelle Aubrey is misschien niet het meest schokkende boek over incest wanneer we kijken naar de mate van fysiek geweld. De vader van de auteur stelde haar echter in zo'n extreme mate bloot aan zijn lusten dat ze als volwassene de Association Internationale des Victimes de l'Inceste – AIVI 
( http://aivi.org  ) oprichtte. 
Over: 
Axelsson,
Majgull:  Rosario is dood - 2009
Door T. Rivas
JON
De Zweedse journaliste en schrijfster Majgull Axelsson staat bekend om haar grote engagement. In haar 'documentaireroman' Rosario is dood beschrijft ze de louche, misdadige wereld van de Filippijnse kinderprostitutie. De titel verwijst naar het meisje Rosario Baluyot, een straatkind dat overleed aan de gevolgen van bruut seksueel misbruik. Axelsson heeft het meisje zelf nooit gekend, maar ze heeft haar levensverhaal gereconstrueerd aan de hand van de getuigenissen van anderen.
Over
Benaïssa, Nabela: In naam van mijn zus
 - 1997
T. Rivas
JON
... een uitlaatklep voor de gevoelens en gedachten van de zus van een verkracht en vermoord Belgisch meisje van Marokkaanse afkomst ... 
... Het is duidelijk dat de auteur 'pedofilie' uitsluitend associeert met de verkrachting en moord waar haar zusje Loubna het slachtoffer van werd. ...
... Van geïnformeerde journalisten en hulpverleners mag je echter wel verwachten dat men de irrationele associatie (eindelijk) doorbreekt.  
 

[Biddulph, Steve], Tijd voor jongens

Wegener Dagbladen, mei 1999

Over het boek "Jongens, hoe voed je ze op?": "Als de jongen veertien is richt hij zich meer op andere mannen in de samenleving. Uit deze ontwikkeling kunnen we belangrijke handvaten halen voor de opvoeding." 
 

Over
Botte, Marie-France & Mari, Jean-Paul. De prijs van een kind: Vier jaar in de hel van de kinderprostitutie in Bangkok - 1994
T. Rivas.

JON

[Dit verschijnsel wordt] door Botte als 'pedofilie' gekenschetst en van daar uit doe zij een klemmend beroep op de lezer tolerantie voor 'pedofielen' te ontmantelen en te streven naar opsporing en dwangverpleging. 
Met dit laatste zit ik echt in mijn maag: het blijkt zo te zijn dat de vage, meerduidige term 'pedofilie' steeds meer de betekenis krijgt van 'kinderverkrachting' of het streven daarnaar. 
 

Dardenne, Sabine,  Ik was twaalf ... 
Over
Sabine Dardenne. Ik was twaalf en ik fietste naar school: Tachtig dagen in de kelder van Dutroux. Truth & Dare, 2004. 
T. Rivas, juli 2007

JON

Het boek blijft steeds sober en zuiver van toon. Mensen die denken dat er (sensationeel of anderszins) veel te 'smullen' valt rond het misbruik van Sabine komen gelukkig bedrogen uit. Ze vermeldt op dit punt nauwelijks details en zegt ook meermalen expliciet dat ze dingen weglaat. Ook levert ze kritiek op de manier waarop de media in België met de zaak Dutroux om zijn gegaan. 
Behalve van de ellende die de auteur heeft moeten doorstaan, getuigt het boek ook van haar grote overlevingsdrang en veerkracht. Dit maakt Ik was twaalf en fietste naar school bijzonder geschikte literatuur voor iedereen die geïnteresseerd is in de problematiek rond seksueel misbruik van kinderen. 
 

Over 
Dautzenberg,
A.H.J.: Rafelranden van de moraal, 2013 
T. Rivas
JON
De auteur geeft zelf een analyse van de overheersende tijdgeest van gedachtenloos conformisme [...]
Een van de manifestaties van deze tijdgeest is het 'uitwissen' van de vrije seksuele moraal uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. [...] 
Uiteraard interesseert ons hier met name het verzet van Dautzenberg tegen wat hij de 'ongenuanceerde hetze tegen pedofielen' noemt. [...]
Daarbij constateert hij dat de media systematisch disinformatie verspreiden over de vereniging [Martijn] en nauwelijks een podium bieden aan tegengeluiden. [...]
Ondanks dit soort verschillen in inzicht en beleving, denk ik dat iedere vrijzinnige intellectueel dankbaar moet zijn dat A.H.J. Dautzenberg een lans breekt voor het vrije denken en schrijven. 
 

Over
Dhont, Astère-Michel: Kennismaking met “God in Vlaanderen” van Astère-Michel Dhondt 

Schrijver & bron niet bekend

Astère-Michel Dhondt is pedofiel, en maakte daar nooit een geheim van. Integendeel: tederheid rond knapen is steeds de rode draad doorheen zijn hele werk geweest. Hij maakt zelden gebruik van schokeffecten, ruwheid en dramatiek: hij daagt niet uit, in tegenstelling met anderen die hetzelfde terrein der letteren betraden. 
 

Over 
Elliott,
Jane en Crofts, Andrew; De kleine gevangene: Hoe ik de hel van mijn jeugd overleefde. The House of Books, 2006.  
Door T. Rivas, 2013
JON
De auteur beoogt aan de hand van een chronologisch overzicht van haar eigen ervaringen het stilzwijgen te doorbreken rond ernstige misdaden tegen kinderen binnen het eigen gezin. 
Jane's stiefvader, Richard, (in het Nederlands) bijgenaamd “de Stomme Idioot”, presteert het om haar zo'n 17 jaar lang seksueel te misbruiken, fysiek te mishandelen, te vernederen en psychisch te terroriseren. Het meisje is pas vier jaar oud als het systematische misbruik begint. [... ... ...]
Het jarenlange misbruik laat vanzelfsprekend diepe sporen na bij Jane. 

[Emmerik, Gerard van], 'Mischa's koorts', door Hans Warren

Deventer Dagblad 16 jan 1998

Door de Apeldoornse schrijver Gerard van Emmerik. Een zuivere liefde tussen jongen en man. 
 

Over 
Fragoso, Margaux, 
Tiger, tiger: a memoir - 2011
Rivas, T.
JON
Ipce
Het succesvolle boek Tiger, tiger is een autobiografie over de jeugd van schrijfster Margaux Fragoso. Hierin concentreert Fragoso zich op haar relatie met Peter, een oudere “pedofiel”. [...]
Het beschrijft wat er zoal mis kan gaan in een relatie met iemand met pedofiele gevoelens, wanneer die persoon ernstige psychologische problemen heeft en niemand binnen de directe omgeving van het kind de verhouding in goede banen kan leiden. [...]
Een paar verschillen tussen Fragoso's ervaringen en een doorsnee positieve relatie zijn: [... ... ... ...]
De relatie tussen Margaux en Peter staat om deze en andere redenen erg ver af van een gezonde, vrijwillige relatie en het zou dus destructief zijn als dit boek negatieve vooroordelen over “pedofiele” relaties in het algemeen zou bevestigen. 
Laten we hopen dat de schade die Fragoso opgelopen heeft door haar relatie met Peter niet leidt tot versterking van de karikatuur van “pedofilie”die al jaren de rationele discussie op dit gebied obstrueert. 
 

Over 
Franklin, Eileen en Wright, William:  Een splinter in mijn ziel  
T. Rivas

JON

Het boek Een splinter in mijn ziel is geschikt als illustratie van het onderwerp seksuele kindermishandeling. De vader van de schrijfster, George Franklin misbruikt zijn dochters systematisch. Bovendien mishandelt hij hen fysiek en psychisch. 
Zoals zo vaak gebeurt, worden ook hier weer alle erotische contacten met minderjarigen beschouwd als morbide, terwijl als bewijs voor die visie een persoon wordt opgevoerd die allesbehalve werkelijk in kinderen geïnteresseerd is. Dit is geen valide wijze van argumenteren. 
Het voorgaande neemt niet weg dat het boek belangrijk is, omdat het aantoont dat verdrongen herinneringen aan incest en daarmee samenhangende gruwelen wel degelijk bestaan. 
 

Over
Groningen, Merel van. In mijn onschuld - 2009 
Door T. Rivas
JON
Het boek In mijn onschuld behandelt de geheime relatie tussen de destijds 15-jarige Merel van Groningen en haar mentor. Van Groningen heeft op dat moment reeds traumatische ervaringen met Mike, een meerderjarige loverboy achter de rug, waaraan ze haar vorige boek Misleid had gewijd. Voorafgaand aan de affaire met de loverboy, woonde ze in een internaat.
Piet biedt haar aandacht en lichamelijke warmte [...]
Ze laat zich seksueel [...] echt gaan en beseft dat ze verliefd is geworden op Piet. [...] Piet blijkt niet van plan te zijn om binnen het internaat eerlijk uit te komen voor hun relatie [...] 
Na verloop van tijd wordt het steeds gemakkelijker voor Merel om Piets geheime minnares te zijn [...] 
 
Over 
Hall, Allan. Monster: Een Oostenrijkse nachtmerrie - 2008
Door T. Rivas
JON
De titel Monster van een boek van Allan Hall verwijst naar de Oostenrijkse technicus Josef Fritzl. Hij hield zijn eigen dochter Elisabeth 24 jaar gevangen in een speciaal daarvoor gebouwde kerker. Daar misbruikte hij haar als seksslavin en verwerkte zeven kinderen bij haar.
 
Hall, Alan & Leidig, Michael: 
Natascha Kampusch: Het meisje in de kelder - 2006 
Door T. Rivas
JON
Natascha werd als tienjarig Oostenrijks meisje in Strasshof an der Nordbahn ontvoerd door de teruggetrokken vrijgezel Wolfgang Priklopil en opgesloten in een kelder. Zij kon pas acht jaar later ontkomen aan haar ontvoerder. 
De auteurs trachten een zo volledig mogelijk beeld te geven van de psychologische achtergronden van alle betrokkenen, inclusief de gescheiden ouders van Natascha en hun relaties met haar. Ze maken het op die manier enigszins begrijpelijk hoe het meisje jarenlang zo'n onmenselijke situatie kon overleven en daarbij tenminste nog iets van haar persoonlijke waardigheid wist te behouden.
 
Over 
Hammel-Zabin,
Dr. Amy; In de knop gebroken: Een pedofiel legt uit hoe zijn verwrongen geest werkt - 2004
Door T. Rivas, 2013
JON
Het boek [...] is het resultaat van de samenwerking tussen een muziektherapeute, tevens slachtoffer van kindermisbruik, en de intelligente “pedofiele” zedendelinquent Alan. Beiden willen graag dat er meer inzicht komt in de beweegredenen van pedofielen, om op die manier misbruik voor te kunnen zijn. 
Uiteraard gaan ze allebei uit van het perverse, “weerzinwekkende” en pathologische karakter van alle uitingsvormen van pedofilie, en van de inherente schadelijkheid van alle mogelijke pedofiele relaties. [... ... ...] 
Hammel-Zabin komt een stuk reëler over dan haar pedofiele gesprekspartner. Bijvoorbeeld wanneer ze pleit voor meer begrip voor de emotionele band die kinderen vaak voelen met een dader. Of waar ze stelt dat ouders open en tolerant moeten communiceren en het ego van hun kinderen positief moeten versterken.
 
Citaten uit:
Hayez, Jean-Yves: Ook kinderen hebben een lichaam - Kinderen leren omgaan met seksualiteit' 
Uitgeverij Lannoo nv, Tielt, 2005.
Het stigmatiseren van minderjarige misbruikers is een modeverschijnsel geworden. De volwassenen die dit doen, gaan meestal
voorbij aan de onschuldige aard van de meeste seksuele contacten tussen
kinderen of hebben per se een zondebok nodig om hun eigen angsten te
bezweren. Ze ervaren kinderseksualiteit als een bedreiging van hun
machtspositie en van de gevestigde orde, of zien, vanuit hun bezitterige
ouderliefde, in elke jonge Romeo een concurrent aan wie ze hun kleine
Julia kunnen verliezen. 
 
Over
Hermans, Danielle en Verhoef, Esther; Stil in mij - Overleven bij de nonnen. Utrecht: Bruna, 2014. 
JON
In Stil in mij – Overleven bij de nonnen hebben Daniëlle Hermans en Esther Verhoef verhalen samengebracht van vrouwen die als meisje te lijden hadden onder de Nederlandse kloosterzusters aan wier zorgen zij waren toevertrouwd. [...]
In de inleiding benadrukken de auteurs dat niet álle nonnen zich vroeger schuldig maakten aan wangedrag. Er waren ook veel humane, ruimhartige zusters die kinderen liefdevol opvingen. Wel blijkt bijna iedereen binnen de Kerk op de hoogte te zijn geweest van de misstanden, en vrijwel iedereen zijn mond te hebben gehouden. [...]
De seksuele handelingen die in het boek voorkomen waren zonder uitzondering onvrijwillig. 
 
Over 
Hooft, Mieke van, Woedend zwart - 2008
Rivas, T. 
JON
Ik denk dat dit boek vooral een uiting is van de tijdgeest, maar het zal de negatieve beeldvorming rond pedofilie onder lezende kinderen waarschijnlijk nog verder versterken. De pedofiel in dit verhaal, meester Willem, manipuleert kinderen voor zijn seksuele behoeften. Zijn vriendelijkheid en behulpzaamheid zijn maar schijn.  [...] 
Je zou bijna denken dat Theo Sandfort en diens collega's nooit iets gepubliceerd hebben over vrijwillige relaties van kinderen met volwassenen. Zelfs het soort erotiek dat bij uitstek intrinsiek bij de kinderwereld hoort, zoals strelen en zoenen, wordt blijkens het zojuist genoemde citaat - zodra er een volwassene in het spel is - in dit boek gelijkgesteld aan misbruik, en bovendien geassocieerd met misleiding en dwang.  
 

Over
Hutsebaut, Carine, Kinderen houden niet van krokodillen. Pedoseksueel misbruik en kindermoord. 
T. Rivas.

JON

Dit is het boek van een psychotherapeute en 'victimologe', een specialist op het gebied van slachtoffers van incest en seksueel misbruik van kinderen. Het boek is in bepaalde opzichten opmerkelijk genuanceerd. 
Het boek is dus weliswaar een belangrijk instrument bij de opsporing en behandeling van kinderverkrachters en kindermoordenaars, maar heeft ons niets te zeggen over de andere kant van de medaille. Zoals praktisch altijd tegenwoordig, wordt het bestaan van positieve pedofiele relaties ontkend. 
 

Over 
Kaathoven, Netty van; Guusjes geheim: Over misbruik en vriendschap. Uitgeverij SWP (Niño), 2011.
T. Rivas, 2013
JON
Het kinderboek Guusjes geheim gaat over een elfjarige jongen, Jord, die geconfronteerd wordt met het seksueel misbruik van zijn vriendinnetje Guusje. De schrijfster schetst op een toegankelijke manier een integer en realistisch beeld van de beleving van Jord. Via die beleving word je als kind zonder eigen ervaringen op dit gebied vertrouwd gemaakt met het thema kindermisbruik. [...] 
Dit alles staat in deel 1 van het boek en ik heb geen enkele moeite met de strekking van dat deel. 
Er is echter ook nog een deel 2, getiteld “Informatie en interviews”. Er komen twee authentieke, ondubbelzinnige misbruikervaringen in voor, met een leraar en een opa. 
Een derde ervaring betreft echter een vrijwillige relatie van een bijna 14-jarig meisje met een muziekleraar. Het enige kwalijke aan deze relatie is dat zij in het geheim werd aangegaan. Toch wordt dit zonder voorbehoud als seksueel misbruik aangemerkt. [...]
Het boek eindigt met een tweetal ongenuanceerde bijlagen waaruit vooral de overtuiging spreekt dat pedofielen nooit oprecht zijn en dat pedofiele relaties nooit écht op liefde of vriendschap kunnen berusten.
 
Kampusch, Natascha. De diefstal van mijn jeugd
Acht jaar in handen van mijn ontvoerder - 2010 
Door T. Rivas
JON
Zo'n vier jaar na haar ontvoering door Wolfgang Priklopil bracht de Oostenrijkse Natascha Kampusch zelf een boek uit over de jaren dat ze als meisje acht jaar lang gevangen zat in een kelder. Het feit dat ze al na zo'n relatief korte tijd een eigen boek heeft geschreven, getuigt van haar grote geesteskracht. Inhoudelijk laat het bovendien zien hoe scherpzinnig ze is en over hoeveel psychologisch inzicht ze beschikt.  
 
Over
Klein,
Katrien de en Prinsen Geerings, Marieke;  Het blijft toch onder ons: Opening van zaken over incest. Zutphen: Walburg Pers, 1995. ISBN 90-6011-911-8.
Door T. Rivas, 2013
JON
Het [boek] behandelt de toenemende belangstelling begin jaren 90 voor het verschijnsel incest en stelt dit nadrukkelijk tegenover (pleidooien voor) liberalisering van pedofilie en natuurlijk incest in decennia daaraan voorafgaand. [...]
In de algehele teneur van het boek zit een merkwaardige denkfout verborgen die ik als volgt zou willen analyseren: men lijkt te denken dat een verschijnsel als “seksualiteit met kinderen” maar één categorie verschijnselen omvat. Van daaruit lijkt men vervolgens te denken dat die hele categorie alleen helemaal positief kan zijn of helemaal negatief. 
Dit betekent dat het ontdekken en onderkennen van gevallen van onvrijwillig kindermisbruik gelijk lijkt te staan aan een definitieve ontkrachting van de stelling dat er ook vrijwillige en positieve pedofiele relaties bestaan.
 
Over
Koolhaas, Marnix & Maris, Jacqueline;
Van sodomieten, neuroten en andere flikkers: Over 'genezing van homofielen' - 1992
JON
[Dit boek] behandelt de geschiedenis van de criminalisering, psychiatrisering en religieuze veroordeling van homoseksuelen in Nederland, met name in de jaren tussen 1911 en 1971. [...] Het boek beschrijft de erbarmelijke omstandigheden in forensische klinieken. [...]
Het thema van de repressie rond homoseksualiteit is op zich natuurlijk reeds zeer belangwekkend en alleen daarom al zou ik iedereen dit boek willen aanraden. Daarnaast zijn er ook nog duidelijke parallellen met de manier waarop pedofielen heden ten dage worden bejegend. Volgens mij kunnen we weinig leren van deze geschiedenis van ongebreidelde seksuele onderdrukking als we dergelijke parallellen over het hoofd zien. [...]
In Hoofdstuk 8 “De nieuwe generatie” komen verhalen voor van homo's en lesbiennes die begin jaren 90 hun weg probeerden te vinden. 
 
Over 
Koops, Willem, Bas Levering & Micha de Winter; Over kinderen en seks; SWP 2014; 
Een recensie van Willem van Veen
NVSH Nieuwsbrief 
november 2015

Eind vorig jaar is het boek Over kinderen en seks uitgekomen. Het bestaat uit
een achttal voordrachten vanuit verschillende disciplines die gehouden zijn in
het kader van de seksuele ontwikkeling en opvoeding aan de Universiteit van
Utrecht. Gebundeld geven ze de tijdgeest weer over kinderen en seks in
Nederland aan het begin van de 21ste eeuw. [...]
Een voor de leden van de NVSH interessant stuk [is dat van] van Paul Schnabel, getiteld Het eind van het taboe op de seksualiteit, waarin de rol van de NVSH bij het beëindigen van een groot aantal seksuele taboes wordt besproken. 
Dan volgt er een vrij deprimerend en quasiwetenschappelijk hoofdstuk van
Martine Delfos waarin de seksuele ontwikkeling vanuit een jaren vijftig mentaliteit van de schrijfster wordt behandeld. [.. ... ...]
In het laatste hoofdstuk getiteld Seksuele opvoeding: opgave of uitdaging, krijgen ouders en professionele opvoeders aanwijzingen aangereikt waarmee ze de seksuele opvoeding vorm kunnen geven.
 

Over: 
Laasner, Lea Saskia & Stamm, Hugo
Ik was pas dertien: Tien jaar gevangen in een sekte in Midden-Amerika - 2006 
Door T. Rivas
JON
Het boek Ik was pas dertien (vertaling van Allein gegen die Seelenfänger) is interessant omdat het een relatief zeldzame vorm van seksueel misbruik beschrijft. 
Lea Saskia Laasner is een Zwitserse vrouw die als kind samen met haar ouders en broer in een sekte belandt. De sekte wordt geleid door Janet, een zogeheten “channel-medium”, en haar 38-jarige partner Benno. [...]
De sekte is afhankelijk van groepsdruk, vernedering, manipulatie en hersenspoeling om iedereen in de pas te laten lopen [...].
Of hij het nu helemaal beseft of niet, de zwaarlijvige, dominante en humoristische Benno misbruikt zijn geestelijke overwicht om de destijds dertienjarige Lea in te palmen. Samen met Janet besluit hij dat het meisje zijn erotische liefde nodig heeft en zich helemaal aan hem moet overgeven om spiritueel te groeien. [...]
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, blijkt Benno ook nog een voorkeur te hebben voor bondage en SM-spelletjes [...]. 
 
Over 
Lieshout, Ted van,
Zeer kleine liefde: 
Het geheim gaat op kamers wonen

'Ik had het niet mogen meemaken.' 
Door Jaap Friso

Hervormd Nederland, 18 september 1999

Ted van Lieshout schreef een bundel over de seksuele ervaringen uit zijn jeugd met een oudere man. [...]
Het geheim dat Ted van Lieshout meer dan dertig jaar bij zich droeg, gaat eindelijk op zichzelf wonen. Voorlopig gaat het op kamers, in de boekhandels, en hopelijk vindt het daarna onderdak bij de lezers. Hij heeft zijn geheim prijs gegeven en, al is hij nog lang niet geschreven, daarmee is een taak volbracht. 

Over 
Lieshout, Ted van; Mijn meneer
Amsterdam/Antwerpen: Querido, 2012. 
Rivas, T.
JON
De vraag is echter of het hier wel daadwerkelijk om een vrijwillige pedofiele relatie ging. Dat ligt uiteraard aan de definitie van zo'n relatie. [...]
Helaas heb ik namelijk moeten constateren dat de 'meneer' van Ted zijn persoonlijke grenzen onvoldoende heeft gerespecteerd. 
[...] 
Ook in een ander opzicht vind ik de relatie tussen Ted en zijn meneer geen goed voorbeeld van een pedofiele relatie die ethisch verantwoord zou mogen heten. 
[...] ... de erotiek moet zonder uitzondering ingebed zijn in de vrijwillige relatie als geheel en daarbij horen grenzen heilig te zijn. 
[...] ... als de ander alleen gebruikt wordt voor het eigenbelang, is het mis. Het gaat niet om de aan- of afwezigheid van erotiek, maar om ongeveinsde, oprechte genegenheid voor het kind. 
 
Over
Loo, Tessa de: Het rookoffer - 1987
Door T. Rivas
JON
Johanna Martina Duyvené de Wit, beter bekend onder haar literaire pseudoniem Tessa de Loo schreef voor de Boekenweek van 1987 het boekje Het rookoffer over de relatie tussen een lerares en een leerling. Hoewel de jongen in kwestie de zestien al gepasseerd is, blijkt het onderwerp onmiskenbaar raakvlakken te hebben met het thema van de vrijwillige pedofiele relatie. [...]
De Loo laat er geen twijfel over bestaan dat de liefdesband tussen Barbara en Guido wederzijds is en dat er geen sprake is van een ongezond soort afhankelijkheid bij de minderjarige. [...] 
Nadat de relatie is uitgelekt, wordt Barbara gedwongen ontslag te nemen. 

 

Over 
Lunnon, Charlene & Lisa Hoodless: Het gebeurde op een dinsdag - 2010
T. Rivas
JON
Het [boek] blinkt uit door de psychologische zelf-analyse van de auteurs. Opvallend is onder meer dat de kinderen wel enigszins getraumatiseerd lijken door hun ontvoering maar dat het effect ervan minder allesverlammend is dan hun omgeving aanneemt.  
 

Over
Madeira, Virginia & Brigitte Vital-Durand, Ik heb gelogen - 2007
Rivas, T. 

JON

Heel snel na haar 'onthulling' bemoeien allerlei hulpverleners zich met Virginie. Ze zetten haar onder druk om nog gedetailleerder in te gaan op het misbruik en aangifte te doen. Door haar zwakke persoonlijkheid is het meisje niet in staat om haar leugens terug te nemen, zodat haar vader tot maar liefst 12 jaar gevangenisstraf wordt veroordeeld. [...] 
Een politieagent legt haar zelfs woorden in de mond waardoor het vermeende misbruik er nog schokkender uit komt te zien. 
 

Over 
Matsier, Nicolaas Matsier. Lewis Carroll. Met 4 ¾ kus: Brieven aan kinderen maar niet alleen - 2011
Amsterdam: De Bezige Bij. 
Door T. Rivas, 2013
JON
[...] Er is geen enkele aanwijzing dat Carroll kinderen heeft misbruikt of daar eigenlijk op uit was in zijn contacten met hen. Wel zijn er volop aanwijzingen dat hij warme en deels erotische, persoonlijke gevoelens had voor individuele kinderen en dan vooral individuele minderjarige meisjes. Hij wilde emotioneel intiem met hen zijn en was niet wars van onschuldige lichamelijke tederheid. [...]
De uitgekozen brieven zijn in de vertaling van Matsier zeer goed leesbaar en worden gekenmerkt door hetzelfde soort humor, absurdisme en verbeeldingskracht die we onder andere kennen van Alice in Wonderland. Er komen rebussen, woordspelingen en plagerijen in voor die ook nu nog populair zijn onder kinderen. Een aanrader voor wie daarvan houdt. 
 
Over
Poel, J.P. van der; Beschadigd voor het leven;  Utrecht: De Banier, 2004. 
Door T. Rivas, 2011
JON
De dader in dit verhaal, buurman Ome Henk, is een gewetenloze “pedofiel” die in de buurt ten onrechte bekend stond als een echte kindervriend. Hij heeft Jelle jarenlang, van zijn vijfde tot zijn vijftiende, door middel van grooming aan zich gebonden door hem snoep te geven, lief tegen hem te doen en zijn tranen te drogen. 
Later maakte hij hem als het ware medeplichtig aan de gruwelijke seksuele perversiteiten die hij met hem beging. Ome Henk heeft het misbruik gefilmd en de videobanden voor grof geld aangeboden aan andere pedofielen. 
De man is zo populair dat men het heel moeilijk vindt om te geloven dat hij tot zulke dingen in staat is. Jelle wordt aanvankelijk dan ook niet geloofd. [...] Bovendien bedreigde de pedofiel hem vaak met de dood. [...]
Wanneer de inmiddels volwassen Jelle Ome Henk confronteert met zijn wandaden, ... ... ...
 
Door
Rivas, T., Over grenzen en taboes: controverses rond relaties en seksualiteit; 2012, 2e druk - (externe link)
Lulu.com 
Een bundel van dertig artikelen, recensies en appendices over dit onderwerp.
De auteur staat in het algemeen een zo groot mogelijke vrijheid voor, maar wel een vrijheid die ingeperkt wordt door duidelijke ethische principes. Morele grenzen blijven ook mogelijk wanneer men willekeurige irrationele taboes laat varen. 
NB: Dit boek kost slechts drie euro plus verzendkosten!
 
Over
Schut, Frederique. Met Muijs - 2012
Door T. Rivas
JON
De schrijfster van het boek Met Muijs, Frederique Schut, is volgens de achterflap zelf iemand die sinds haar zestiende een relatie met een zesentwintig jaar oudere man onderhoudt. [...] Ik kan me eerlijk gezegd niet eens voorstellen dat de eigen relatie van de auteur in hoge mate model heeft gestaan voor dit boek. 
De hoofdpersoon van het boek is de aanvankelijk veertienjarige VWO-leerlinge, Floortje, die doorgaans Floo wordt genoemd. Ze wordt benaderd door een gescheiden 46-jarige vriend van haar ouders, Simon van Muijsingen. [...] Zo krijgen ze voor de duur van ongeveer twee jaar een geheime, maar tedere seksuele relatie met elkaar [....]. 
Naarmate de relatie langer voortduurt, blijkt het geheim echt te zwaar te wegen voor Floo. [...] Er is steeds meer sprake van een geheim en verarmd schaduwleven dat haar afsnijdt van haar vroegere 'onbezonnen' bestaan als tienermeisje. 

Over
Schweighoffer, Nathalie, Ik was pas twaalf 
Boekbespreking door T. Rivas

JON

Ik raad iedereen die zich bij kinderen betrokken voelt aan dit boek te lezen. Het maakt weer eens duidelijk hoe vreselijk gedwongen seksueel contact voor kinderen is en hoeveel dat van binnen kapot kan maken bij hen. 
Het maakt bovendien inzichtelijk waarom persoonlijke emotionele relaties tussen volwassenen en kinderen zo moeilijk te verkopen zijn voor veel mensen. Als men liefde of genegenheid voor kinderen associeert met dit soort misbruik, dan is het zeer begrijpelijk dat men relaties tussen volwassenen en kinderen ontoelaatbaar acht. 
Natuurlijk gaat het hierbij om een onredelijke associatie, maar zeker van incestslachtoffers zelf kun je psychologisch beschouwd weinig anders verwachten. Alleen gedegen voorlichting kan de associatie doorbreken. 
 

Over 
Terpstra, Linda en Anke van Dijke: Publiek geheim: jeugdprostitutie. Negen portretten
-  2004 - T. Rivas
JON
Het boekje [...] behandelt in elk geval vormen van jeugdprostitutie die niets met een bijzondere persoonlijke voorkeur of roeping te maken hebben. [...] Het bevat acht vraaggesprekken met jonge ex-prostituees en een gesprek met een jongeman die nog steeds in het vak zit. [...]
Het gaat echter nooit om een volledig vrije keuze, maar om een noodsprong die door de auteurs een 'overlevingsstrategie' wordt genoemd. [...] 
In alle gevallen leidt de jeugdprostitutie volgens de auteurs tot psychische schade. [...]
Desondanks kan ik niet instemmen met het slotwoord van de auteurs.
Zij schrijven: 

“De blinde vlek voor dit probleem kan alleen verdwijnen als we het dogma van vrijwilligheid ter discussie durven te stellen. De keerzijde van het liberale prostitutiebeleid in Nederland is seksslavernij.”

Natuurlijk hebben de auteurs volkomen gelijk als ze jeugdprostitutie, zoals beschreven in dit boek, willen bestrijden. Maar het is in mijn ogen absurd om de problematiek rond prostitutie die niet van harte wordt bedreven toe te schrijven aan het criterium van de vrijwilligheid. 

In de meeste gevallen die in Publiek geheim aan bod komen, mogen we helemaal niet spreken van vrijwillige prostitutie en in de gevallen waarin daar op het eerste gezicht wél sprake van lijkt, blijkt het om een keuze te gaan die slechts uit nood geboren is. 
 

Over
Verheul, Kees.
Een jongen met vier benen - 1985 - door T. Rivas
JON
Schrijver Kees Verheul tracht in Een jongen met vier benen een beeld te schetsen van zijn kinderjaren kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit doet hij op een realistische manier en helemaal vanuit het perspectief van de jongen die hij toen was. 
Het boek is in de loop der jaren regelmatig genoemd als een van de weinige Nederlandstalige literaire werken waarin aandacht wordt besteed aan een pedofiele relatie. [...] 
De pedofiele relatie ontwikkelt zich in de jaren tussen de vierde klas lagere school en het begin van het gymnasium. Meneer Prinsen drukt hem streng op het hart met niemand te praten over de seksuele aspecten van hun band en dit komt beklemmend op Kees over. [...] Toch overheerst bij Kees zelf de positieve beleving [...] 
Kennelijk was meneer Prinsen niet altijd even bedreven in het respecteren van de persoonlijke grenzen van Kees. Ongeveer vanaf zijn veertiende jaar begint Verheul hem te ontwijken en ontwikkelt daarbij een “gevoel van verzet”. Er komt meer afstand tussen beiden en Kees gaat niet langer in op de seksuele toenaderingen van de man.

 

Over
Waele, Peter de; Kan je een geheim bewaren? Mijn vijftien jaar ervaring als pedofiliespeurder. Leuven, 2011. 
T. Rivas, 2013
JON
Peter De Waele is hoofd van de cel Pedofilie van de Federale Gerechtelijke Politie Brussel. In Kan je een geheim bewaren? tracht hij de lezer te informeren over seksueel kindermisbruik en de manier waarop de Belgische politie het fenomeen bestrijdt. Er zijn praktische tips voor ouders in het boek opgenomen om misbruik van hun kinderen te voorkomen. [...]
Alleen stelt De Waele zoals veel andere auteurs elke vorm van erotiek met kinderen per definitie gelijk aan misbruik. Voor in het boek lijkt dit nog te maken te hebben met onwetendheid. Maar even verderop blijkt hij wel degelijk te weten dat er (voormalige) minderjarigen zijn die vrijwillig een relatie zijn aangegaan met een volwassene en achteraf verklaren daar geen last van te hebben gehad. Hij schrijft die beleving echter toe aan manipulatie door de volwassene. 
 
Over
Wesseling, Bernard. De favoriet - 2004 
Door T. Rivas
JON
De favoriet, de goed geschreven debuutroman van Bernard Wesseling, behandelt de ervaringen van Bart, een elfjarige Nederlandse jongen, en dan met name zijn vriendschap met 47-jarige Amerikaanse kapitein in Monnickendam, genaamd Ron.De man nodigt Bart en andere jongens uit om zijn schip te bezichtigen. Bart heeft eerst een associatie met een 'kinderlokker' maar besluit toch op de uitnodiging in te gaan. [...]
Ron doet zijn best om het zijn vriendjes zoveel mogelijk naar de zin te maken. [...]
Over het algemeen geniet Bart met volle teugen van de omgang met het Amerikaanse duo en hij vindt het vooral erg belangrijk dat Ron hem aardig vindt. 
Er zijn in dit opzicht eigenlijk maar twee uitzonderingen: [...] hij heeft gemengde gevoelens als Ron hem, inmiddels als dertienjarige, een keer aftrekt bij het kijken naar een pornofilm. 
[...] Aangezien de jongen hier echt mee zit, neemt hij spontaan zijn moeder in vertrouwen over het incident. Vanwege het welhaast absolute taboe op pedo-erotiek, heeft dit natuurlijk uiterst negatieve gevolgen. [...]
In mijn visie ligt de fout, als we de sociale context even buiten beschouwing laten, op een ander vlak, namelijk dat Ron het initiatief had genomen tot het seksuele contact zonder te vragen of Bart dat wel wilde. [...]
 

Start ] Omhoog ]