Start ] Omhoog ]

Guus Harms in televisieprogramma De Eerste Keer: "Ik heb op mijn negende voor het eerste gevreeŽn en ik genoot ervan"

Bron: Gay Krant 404, 18 februari 2000

Op 16 februari ging de televisieserie De Eerste Keer van start. In deze vierdelige reeks blikken wekelijks drie oudere en jonge mensen terug op hun eerste seksuele ervaring. In de aflevering die op 1 maart wordt uitgezonden komt modeontwerper Guus Harms aan het woord. Hij doet een verrassende onthulling: 

"Op mijn negende deed ik het met de dokter die bij ons inwoonde."

Hoe oud? 

"Ja lieve kind, dat heb je goed gehoord. Negen jaar. Maar het was mijn eigen keuze en het was nog lekker ook." 

Met deze woorden legt Guus Harms datgene uit, waar hij ook in het programma geen doekjes om windt. 

In de tijd van zijn eerste seksuele ervaring woonde de inmiddels 76-jarige oud-kledingontwerper op Java, waar hij ook geboren is.

"Het was daar destijds heel gewoon om op jonge leeftijd de liefde te bedrijven. Ik denk dat het door de sfeer kwam, die er hing. Wie in die tijd in de rivier wilde zwemmen, hoefde bijvoorbeeld geen zwemkleding aan te trekken, het Adamskostuum voldeed. Op naakt rustte geen taboe. Je leerde op een speelse manier om te gaan met aanrakingen, lusten en seksualiteit. Hoe het er nu aan toegaat, weet ik niet, maar op het Java van de jaren dertig was dat heel gewoon."

Hoewel de man in kwestie volwassen was en hij slechts een kind, vindt Guus niet dat er sprake was van misbruik. 

"Je doet een kind pas onrecht als het aangeeft niet van seksuele handelingen gediend te zijn. Ik wilde juist wťl." 

In de Nederlandse situatie vindt hij wel dat kinderen van negen te jong zijn om de liefde mee te bedrijven. 

"Hier blijven kinderen langer klein. Ik denk dat in Nederlandse omstandigheden de grens op een jaar of dertien ligt." 

Guus vindt dat kinderen op deze leeftijd zelf kunnen uitmaken wat ze wel en niet willen. 

"Als ze zichzelf groot genoeg vinden om sigaretjes te roken, bier te zuipen of softdrugs te gebruiken, kunnen ze ook voor zichzelf bepalen of ze seks met je willen hebben."

Verstoppertje 

Ondanks zijn wel zeer vrije opvatting heeft Guus Harms zelf als volwassene nooit 'kindjongetjes' gehad. Wel zijn de partners die hij heeft, altijd beduidend jonger dan hijzelf. 

"Puur toeval", meent Guus. "Het liefst zou ik een relatie willen met iemand van veertig of vijftig. Maar oudere mannen laten me om een of andere reden links liggen, terwijl jonge jongens me in zwermen proberen te verleiden." 

Momenteel heeft hij een relatie met een jongen van achter in de twintig. 

"En hij maar tegen iedereen vertellen dat hij geen homo is en alleen mijn verzorger is. Ja, ja. Mooi dat we twee keer per week seks hebben!" 

De vriend van Guus houdt zijn identiteit voor zijn familie verborgen. Hij is daarin zelfs zo ver gegaan dat hij Guus een keer heeft verlaten om het met een vrouw te proberen. 

"Maar dat liep natuurlijk finaal mis. Op z'n knietjes kwam hij bij me terug. Nu grijpt hij die geflopte relatie aan om te kunnen zeggen dat hij nooit een meisje wil trouwen." 

Zelf heeft Guus werkelijk lak aan wat anderen vinden. 

"Ik snap niet dat iemand zin heeft om eeuwig verstoppertje te blijven spelen. Het is toch jouw leven? Je moet schijt hebben aan wat de buren vinden!" 

Met deze houding is Guus altijd door het leven gegaan. Commentaar van anderen deert hem gewoon niet. 

"Ik viel altijd op door mijn kleding en werd dan ook wel nagekeken. Als mensen het mooi vonden, vond ik dat wel leuk en als ze zich eraan irriteerden, wat dan nog?"

[Volgt: de rest van het artikel, over zijn werk als mode-ontwerper, zijn bezigheden na zijn pensioen en zijn trouwe poedel Annabel:  niet overgenomen]

Start ] Omhoog ]