Start ] Omhoog ]

Is pedofilie erfelijk?

Een gedegen onderzoek samengevat  

Dr Frans E. J. Gieles, februari 2021
over: The Neurobiology and Psychology of Pedophilia. Tenbergen, Gilian, e.a., 2015.

“Het is mijn geaardheid, ik ben er mee geboren.” Klopt dit wel? Kan dit wel? Is er onderzoek naar gedaan?

Ja. Op deze website staat al: “Als pedofiel geboren?” < https://www.jorisoost.nl/lees/onderzoek/als_pedofiel_geboren.htm >.

Nu is er een meer gedegen artikel geschreven dat een overzicht geeft van dit type onderzoek, namelijk:

The Neurobiology and Psychology of Pedophilia: Recent Advances and Challenges; Frontiers in Human Neuroscience; by Tenbergen, Gilian; Wittfoth Matthias; Frieling Helge; Ponseti Jorge; Walter Martin; Walter Henrik; et al.; Jun 24 2015:
< https://www.ipce.info/library/journal-article/neurobiology-and-psychology-pedophil >

Hier staat het gehele artikel in de oorspronkelijke lay out, een beter leesbare versie als "Summaries and Quotes from ...), twee lijsten met afkortingen en een korte samenvatting met behulp van citaten. Hiervan is een Nederlandstalige versie in een PDF bestand gemaakt door dr. Frans E.J. Gieles, die er ook enkele nadere verklaringen en opmerkingen aan heeft toegevoegd:

Enkele citaten:

"Dit overzicht geeft de belangrijkste bevindingen weer van onderzoek naar pedofilie, met de nadruk op neuropsychologisch onderzoek naar deze en andere vormen van menselijke seksualiteit."

"In dit artikel bespreken wij pedofilie vanuit recent neuropsychologisch en neurobiologisch onderzoek naar wat wij zien als specifieke vorm binnen het spectrum van de menselijke seksuele voorkeur."

"Recent onderzoek heeft weliswaar beschadigingen in het brein van pedofielen vastgesteld, maar andere tekortkomingen verwijzen eerder naar het veroordeeld zijn dan naar een seksuele voorkeur."

“Pedofilie als een seksuele voorkeur moet los gezien moet worden van het seksueel misbruiken van kinderen. […] Dit betekent dat de seksuele voorkeur of oriëntatie op zichzelf niet als een psychische stoornis gezien kan worden, zoals ook in 1970 in de VS erkend is voor de homoseksuele voorkeur of oriëntatie.”

“De auteurs geven een lijst van bevindingen uit neuropsychologisch onderzoek van pedofilie. Zij concluderen dat de meerderheid van deze onderzoeken gebreken vertonen, […]”

“Al dit onderzoek wijst erop dat pedofielen neurologisch gezien niet verschillen van niet-pedofielen. De onderzoeksresultaten lopen te ver uiteen om gedegen conclusies te trekken.”

Conclusie: Pedofilie lijkt toch slechts in geringe mate een erfelijke component te hebben.”

Start ] Omhoog ]