Start ] Omhoog ]

Moderne Taboes

"De buitenwereld denkt: alle pedo's willen kinderen misbruiken"

Josephine Krikke
De HUMANIST september/oktober 2002

In deze serie over moderne taboes dit keer Marthijn Uittenbogaard (30) aan het woord. Hij is pedofiel.

"Op de lagere school, toen ik twaalf was, wist ik het al: als ik groot was, zou ik nog steeds op jongens van twaalf vallen. Zo mooi vond ik hen. Pas toen ik ouder werd begreep ik dat ik pedofiel was. Toen kwamen ook de problemen.

In ons gezin werd niet gesproken over seksualiteit. Ik had na de mavo stiekem relaties met oudere mannen. Vier jaar geleden, toen ik lid werd van de vereniging Martijn voor pedofielen, heb ik mijn moeder verteld dat ik voornamelijk op jonge jongens val. Ze nam het aan ter kennisgeving. We praten er nooit over. Ze hoopt volgens mij nog altijd dat ik met een vrouw trouw. 

Aan mijn vader heb ik het niet verteld, hij vindt homo's al ziek, laat staan pedofielen. En keer vroeg hij mij iets over de vereniging Martijn. 'Ben jij daar ook patint van', vroeg hij. Mijn zus en broer weten dat ik pedofiel ben en respecteren het wel.

Op mijn werk weten een paar mensen dat ik 'op jongens val'. Zij denken dat ik homo ben, maar zo voel ik me niet. Pedofilie is iets heel anders. Ik durf er soms wel over te praten, maar als iemand er niet mee overweg kan, klap ik ook dicht. Gelukkig kom ik op bijeenkomsten voor pedofielen en bij gespreksgroepen op internet gevoelsgenoten tegen. 

De eerste keer dat ik naar een bijeenkomst ging voelde ik mij als een soort crimineel. Ik was bang dat ze me daar misschien van mijn pedofilie af zouden willen praten. Maar was een gezellige bijeenkomst, waar we over koetjes en kalfjes praatten en waar ik eindelijk mezelf kon zijn.

Sinds de affaire-Dutroux zijn er veel minder bijeenkomsten voor pedofielen. Organisaties zijn huiverig geworden. Net als pedofielen zelf; zij begeven zich liever anoniem op internet dan dat ze lid worden van onze vereniging. Het ledental is na 'Dutroux' gehalveerd tot 270. Ik denk dat het dieptepunt nu voorbij is.

De buitenwereld denkt: alle pedo's willen kinderen misbruiken. Dat is helemaal niet zo. De meeste pedofielen hebben geen seks met kinderen. Alleen de pedo's die dat wel doen halen de krant. Ik zou graag een relatie willen met een jongen, ik zie het als een soort mentorschap waarin ik hem zelfrespect en vertrouwen bijbreng. Als het kind ouder wordt kunnen we gewoon goede vrienden blijven, of we zetten de relatie voort.

Onderzoek heeft uitgewezen dat seks op jonge leeftijd niet schadelijk is. Een kind is heel goed in staat om te bepalen wat het wil. Het is pas schadelijk als een kind onder dwang meedoet. Als er sociale controle is en voorlichting op scholen over (seksuele) gevoelens en relaties, dan zal het misbruik juist afnemen. Hoe strenger de samenleving, hoe meer misbruik, denk ik. 

De wet zegt dat kinderen jonger dan zestien jaar geen seksuele relatie mogen hebben. De verenging Martijn raadt haar leden aan om zich daar aan te houden. Mijn ideaalbeeld is dat de wet stap voor stap verandert. Dat seks van kinderen onderling gelegaliseerd wordt, en dat de leeftijdsgrens waarop seks legaal is steeds verder omlaag gaat, in plaats van omhoog."

Start ] Omhoog ]