Start ] Omhoog ]

Kamer: homopaar mag ook buitenlands kind adopteren

AMSTERDAM, 5 JAN. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het verbod op het adopteren van buitenlandse kinderen door homoparen opheffen. Aanleiding is de adoptie door tv-programmamaker Paul de Leeuw van een Amerikaans kind. Uit een rondgang langs de fracties blijkt dat PvdA, VVD, D66 en GroenLinks voor een wetswijziging zijn.

Nadat Paul de Leeuw op 15 oktober zijn adoptie bekendmaakte, zijn er bij Bureau VIA (Voorlichting Interlandelijke Adoptie) 30 tot 40 procent meer informatie-aanvragen binnengekomen.

Sinds de invoering van het homohuwelijk op 1 april mogen homoparen kinderen uit Nederland, maar niet uit het buitenland adopteren. De Kamer wilde dit niet omdat geen enkel land bereid zou zijn hieraan mee te werken.

Sinds de adoptie door De Leeuw, die op 15 oktober een zwarte babyjongen uit Pennsylvania adopteerde, blijkt dat homo's wel kinderen uit de Verenigde Staten kunnen adopteren. De Leeuw is getrouwd, maar moest om de wet te omzeilen alleen adopteren. Alleenstaande homo's mogen wel kinderen uit het buitenland adopteren. In Nederland zijn momenteel drie mannelijke homostellen met een Amerikaans adoptiekind.

Kamerlid O. Vos (VVD): 

,,Als adoptie uit de Verenigde Staten wel mogelijk blijkt, is dat een reden om de huidige regelgeving te herzien.'' 

Kamerlid U. Santi (PvdA): 

,,Ik zou de wet willen veranderen in: 'het kan wel, tenzij andere landen niet willen'. Het is onzin om, zoals nu, op voorhand een beletsel op te werpen. Verder is het merkwaardig dat homo's wel alleen en niet gezamenlijk mogen adopteren.''

Kamerlid B. Dittrich (D66) pleitte al eerder voor verruiming van de regels. In het Adoptietijdschrift zei hij ten tijde van de behandeling van het homohuwelijk:

,,We moeten interlandelijke adoptie door paren van gelijk geslacht blijven aankaarten. We moeten proberen de zendende landen positief te stemmen.''

Als de wetgeving zou veranderen, zijn homoparen nog steeds beperkt in hun mogelijkheden omdat de zes officiŽle instellingen die bemiddelen bij adopties, de 'vergunninghouders', weigeren te bemiddelen voor homo's. 

Een woordvoerder van Vereniging Wereldkinderen, de grootste organisatie: 

,,Wij zijn bang dat de adoptielanden zeggen: 'als jullie met dit soort rare plannen komen, verbreken we de relatie'.'' S. Smits, een van de homo's die een kind uit Amerika adopteerden, is woedend op de vergunninghouders: ,,Het is gewoon koudwatervrees.''

Start ] Omhoog ]