Start ] Omhoog ]

Zedendelinquent blijvend onder politie begeleiding?

[Frank van Ree], Trouw 20 Augustus 1999

Zedendelinquent blijvend onder politie begeleiding? Psychiater Frank van Ree stelt dat: 

,, Mensen die zich bij herhaling aan kinderen vergrijpen, moeten voortdurend onder psychiatrische begeleiding blijven", 

tijdens zijn loopbaan kwam hij in aanraking met tal van pedoseksuelen. 

,,In Nederland wordt de psychiater op dit moment nauwelijks ingeschakeld bij het volgen van vroegere zedendelinquenten.'' ,,Het gebeurt wel, maar heel vrijblijvend. Ze moeten bijvoorbeeld een keer per maand langskomen, en dan zijn ze soms na vijf minuten weer weg.'' 

Zo'n intensieve begeleiding is lang niet altijd nodig, aldus Van Ree. 

Tijdens zijn loopbaan kwam hij met allerlei pedoseksuelen in aanraking. De ene pedoseksueel is de andere niet, leerde hij zodoende. 

,,Dat is het beroerde: 'pedofiel' is een heel complex begrip. Sommigen beperken zich tot het geven van cadeautjes, anderen maken zich schuldig aan marteling en doodslag.'' 

Maar, de psychiater zei het al jaren geleden, sommige zedendelinquenten hebben zo'n gestoord karakter dat behandeling gewoon niet lukt. 

,,Dan kun je ze levenslang opsluiten, maar dat zou ik liever niet doen.''

Ze beter volgen na hun vrijlating vindt hij dan een goed idee. 

Hij vindt dat geen taak voor de politie, de psychiater is volgens hem de aangewezen persoon voor gedwongen begeleiding, op grond van een permanente krankzinnigheidsverklaring. 

Deze psychiatrische begeleiding mag heel streng zijn, aldus Van Ree. Als de daders dan ng in herhaling vervallen, dan vindt hij blijvende opsluiting in speciale klinieken gerechtvaardigd: 

,,De maatschappij moet dan tegen hen in bescherming worden genomen.'' 

Maar de daders mogen net zomin ten prooi vallen aan agressie van diezelfde maatschappij. ,

,Het mag geen heksenjacht worden, mensen moeten niet worden gedwongen om te verhuizen.'' 

Daarom is hij tegen het inlichten van omwonenden als een zedendelinquent vrijkomt.

Ook de Amsterdamse advocaat J. Knap ziet daar niets in. Hij zag waar dit toe leidt: Knap trad op als raadsman van een 69-jarige pedoseksueel, wiens getekende portret vorig jaar werd getoond in het misdaadprogramma Peter R. de Vries. Dit leidde tot onrust en zelfs brandstichting in de Indische Buurt in Amsterdam, waar de man woonde. De advocaat is, net als psychiater Van Ree, tegen het inlichten van buurtbewoners als een zedendelinquent terugkeert uit de gevangenis of de tbs-kliniek. Hij vindt het een taak voor de politie. 

Als een zedendelinquent vrijkomt en er is een grote kans op herhaling, dan moeten het openbaar ministerie en de politie op de hoogte worden gesteld. 

,,De politie kan dan een oogje in het zeil houden en ze kan dat op zo'n manier dat de buren er niets van merken.'' 

Voor advocaat Knap is de hamvraag hoever de maatschappij mag gaan met het definitief inperken van persoonlijke vrijheid. 

,,In principe moet de controle op een afgeschermde manier plaatsvinden. Je moet die mensen niet te pas en te onpas lastigvallen. Ze moeten wl de gelegenheid krijgen terug te keren in de maatschappij.'' (BM)

Start ] Omhoog ]